<$BlogRSDUrl$>

Wednesday, November 10, 2004

Últimes notícies 

Hola com estem??
No sé si ho havia comentat però aquests dies estem d'obres al lab, tot està de cap per avall, hem perdut la part est del lab, però d'aquí a unes setmanes guanyarem espai per la zona oest del lab, és una mica d'aquí en perdem bastant i d'allà en guanyem una mica i així tothom està content. De fet, és veritat que pel que són els estàndards de l'institut el nostre lab és bastant gran, més que res donat la quantitat de gent que som, no és que siguem pocs, però hi ha labs amb igual o més gent que tenen molt menys espai que nosaltres. Per tant, aquest any ha tocat redistribució d'espai. De moment la cosa no ha estat massa traumàtica, almenys per a mi, hi ha gent del lab que sí que ho ha patit més, ja que han perdut una mica d'espai i sempre empipa una mica. El que és cert, és que donades les característiques de l'edifici on som i dels labs és molt fàcil fer i desfer labs, i en menys de tres setmanes tot estarà a lloc, i podrem tornar a fer vida normal, sembla mentida, però és veritat.

Aquests dies, com ja sabeu estic preparant el viatget a ortland, tot i que pot semlar poca cosa, crec que és important pel lab que comencem amb bon peu aquest nou projecte, ja que pot ser una de les direccions futures del lab i que ens podem donar possibilitats d'explorar camps de la ciència d'aquests que es diuen d'última generació. El tema dels peixos us l'explic una mica a continuació. Per a fer estudis genètics en animals com el ratolí o la rata calen molts animals i per tant molt d'espai i molts diners. Què són estudis genètics?? doncs bé, en un exemple gràfic es tracta de causar mutacions (alteracions en la informació genètica dels animals) i observar-ne el resultats i veure si algun dels animals resultants per exemple té símptomes similars a alguna malatia humana, o qualsevol altre resultat final, per exemple animals que mengen més, o menys, animals que no s'engreixen, o que s'engreixen molt, que es cansen quan fan exercici, ... Per a fer això es necessiten milions d'animals i per a fer-ho amb ratolins no és pràctic. Per tant calen animals, més barats de mantenir, i a ser possible que es reprodueixin més ràpid, ... Tant les mosques, com els peixos zebra són animals ideals per a fer aquest tipus d'estudis. En el nostre cas, tenim un tiu que es dedicarà a introduir milions de mutacions a peixets utilitzant una tècnica que ara no ve al cas. Pel que fa el nostre grup analitzarem mitjançant tècniques de localització de gens a peixos la diferent distribució de gens implicats en el control d'activitats autònomes al cervell (sí, sí que en tenen) dels peixos. En concret, per començar estudiarem com varia la distribució en peixos mutants d'una hormona que s'anomena vasotocina, que en mamífers és la oxitocina. De fet la oxitocina i la vasopressina són les encarregades de controlar que no ens falti mai aigua al nostre organisme, ja sigui activant la sensació de set o fent que els nostre ronyons deixin anar o retinguin orina, ... Ara no us avorriré amb aquests temes, però cal tenir en compte que és un sistema complicat que també existeix a peixos, amb la gran avantatge que aquesta hormona només es produeix en un grup de cèl·lules molt concret del cervell, això permet que ho tinguem tot més facil al principi. Evidentment, es poden fer coses més difícils i estudiar punts finals més complicats que ens poden donar altres informacions. Ja en parlarem més endavant. De fet, un dels objectius del projecte és trobar gens implicats en el control de la sensació de gana que puguin estar alterats en persones obeses, o en anorèxiques, diabètiques, etc, etc. En aquests moments es coneixen només 6 o 7 elements importants en aquests aspectes i és clar que hi ha d'haver més coses que no coneixem i que cal entendre per a poder alterar aquests sistemes ja sigui amb fàrmacs o altres opcions.

Espero que el tema hagi quedat una mica clar, ara ja sabeu perquè volem treballar amb els peixets, i ja veieu que el tema van en serio,

Ale, fins la propera,


Jordi

Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?